Výběr biče a péče

Jak vypadá bič?

Honácký bič se skládá z rukojeti, těla biče, koncového řemene a práskačky.

Rukojeť biče

Rukojeť biče je ze dřeva, rákosu, nebo z kovové trubky. Jejich délka a průměr je dán druhem biče.

Tělo biče

Tělo biče je složeno z duše a vrchního opletu. Duše je u bičů velmi důležitá. Dává jim váhu, pružnost, udává jejich tloušťku a ovlivňuje spolu s rukojetí i jejich ovladatelnost. Australané říkají: „…bič bez duše je jako muž bez střev.“ To znamená, že nestojí za nic.

Koncový řemen a nástavec

Biče se od rukojeti kůže konci zužují a pletený plášt má vyměnitelný nástavec tvořený jedním řemínkem. Je asi 70 až 90 cm dlouhý z kvalitní kůže, protože je nejvíce namáhán. Používá se speciální kůže z dovozu, nebo z našich dostupných zdrojů je to „politánka“, dančí, nebo jelení kůže.

Práskačka

Koncový řemen a nástavec je zakončen práskačkou, která vydává onen charakteristick zvuk, výstřel – bang. Na výrobu se nejčastěji používají umělohmotné tenké provázky, které se skrucují, nebo splétají.


Jak si vybrat správný bič

Nejdřív si ujasněte, k čemu budete bič používat.

Rozhoduje především délka.

Biče 2,80 – 3,50 m jsou dobře ovladatelné, a proto je doporučuji pro začátečníky. biče 4 m a delší jsou pomalejší a technika práskání je odlišná.

Biče, delší než 6 m Vám podle mého názoru neumožní plně využít pestrou škálu práskání a Vaši obratnost.

Pro jízdu na koni se používý délka 2,10 – 2,70 m. Tato délka je tak vhodná pro práskání dvěma biči současně.

Pak se rozhodněte pro typ biče.

Někdo dává přednost bičům s vestavěnou rukojetí, jiní s rukojetí oddělenou od těla biče poutkem.

Dalším kriteriem je druh kůže, z které je bič vyroben. Má to vliv na jeho kvalitu, ale tak na jeho cenu. Kůže je tradičním materiálem a má skvělé vlastnosti. Především pružnost, pevnost, ohebnost a trvanlivost. Nejlepší, ale také nejdražší biče pro výše uvedené vlastnosti jsou biče z klokaní a z jelení kůže. Vhodná je i tzv. Polytánka, používaná sedláři na řemínky. Nevhodné jsou umělé materiály a koženky.

Čím je bič hustěji a jemněji pletený, tím je kvalitnější. S tím souvisí i kvalita pletení v místě, kde rukojeť přechází do těla biče (za předním turbanem u bičů s vestavěnou rukojetí). Zde se nesmí bič lámat, nebo otvírat tak, aby v něm byla vidět duše. Při ohnutí musí bič držet oblouk.

Turbany nesmějí být volné, jinak sjedou. Bič by se měl od rukojeti k práskačce pravidelně zužovat. Důležitá je rovněž váha biče, lépe se práská s těžším bičem, ale neměl by nás brzy unavit.

Posledním kritériem je délka rukojeti. U amerických bičů se osvědčuje rukojeť kolem 25 cm a u australskch bičů 50 – 60 cm.


Ošetřování a údržba biče

Nový bič (pokud to neudělal výrobce) před prvním použitím nejdříve promažte. Použijte nahřátý Elaskon, ovčí lůj smýchaný s včelím voskem, nebo doporučená mazadla na kůži. Nepoužívejte chemická mazadla, nebo motorové oleje – nejsou vhodné. Chcete-li, aby Vám bič vydržel, nepráskejte jím na kamení, betonu a jiném drsném povrchu, kde se odírá. Po cvičení stočte bič do závitů a pověste. Je-li mokrý, nedávejte jej ke zdroji tepla, ale nechte ho uschnout při pokojové teplotě ve větrané místnosti. Rozvažte i uzly na koncovém řemínku a znovu ho promažte.